De Vlasgaard in Zeeland, eerste ‘Fairtrade School’ van deze Gemeente?

Als het aan de kinderen ligt…:

Judith van Eerdt, docent van groep 5b van De Vlasgaard was de lesweek over Fairtrade aan het voorbereiden, toen ze plots ontdekte dat haar musical-maatje Don Freijters actief is voor Fairtrade in Uden.

Dus vroeg ze hem om een paar gastlessen te komen verzorgen over Fairtrade. Het werden 4 interactieve sessies voor groepen 5 en 6, waarbij de leerlingen vooraf al veel kennis hadden opgedaan over eerlijke handel, en het Nederlandse slavernijverleden. De meeste leerlingen hadden gehoor gegeven aan de opdracht; ‘een afbeelding of verpakking van een Fairtrade of duurzaam product mee te nemen.’ Sommige hadden dit gewoon in huis, en andere kochten het samen met hun ouders in de winkel. Veel leerlingen hadden een lege verpakking of een foto bij zich, maar ook waren er volle Tony’s Chocolonely’s die dan ook driftig werden gedeeld.

Tony’s Chocolonely          is een Nederlands bedrijf dat strijdt voor 100% slaafvrije (zonder kinderarbeid of -slavernij) chocolade. Hiervoor wordt de cacao zelf ingekocht bij Afrikaanse boeren.’

Na de gastles werden veel leerlingen zich bewust, van de meerwaarde van Fairtrade producten. Nu ze tijdens de corona periode een aantal weken gedwongen thuis moesten blijven en ‘school, vriendjes en vriendinnetjes’ misten, snapten ze nog beter hoe erg het is als je helemaal niet naar school mag. En dan te bedenken dat op dit moment in de wereld meer dan twee miljoen kinderen vanaf de leeftijd van 5 jaar niet naar school kunnen omdat ze worden gedwongen cacao te plukken, voor de chocolade die mensen in rijkere landen (wij dus!) eten. Of suikerrietkappers in Midden-Amerika die gemiddeld maar 40 jaar oud worden door de erbarmelijke omstandigheden. Dan kunnen we toch beter, “nee móéten we” voor producten kiezen waar een eerlijke prijs voor betaald is. Aan het eind van de lessen, vroeg Genoveef of de kinderen het leuk zouden vinden om de eerste Fairtrade school te worden van deze Gemeente en dat wilden ze wel. Ook de leerkrachten stemde hier mee in. Geweldig toch! Benieuwd wanneer we horen dat we ze als Fairtrade school een oorkonde kunnen gaan brengen en in mogen inschrijven. Nu nog even de directrice overtuigen, maar dat zal geen probleem zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

10 + 18 =