Door de acties van een lokale werkgroep is de Gemeente Uden in 2015 Fairtrade-Gemeente geworden. Sindsdien prijken de Fairtrade borden aan de invalswegen van onze duurzame Gemeente.De levensomstandigheden van grote groepen mede-aardbewoners staan onder druk.
Gebrek aan voedsel, water, erbarmelijke levensomstandigheden en onderdrukking zijn enkele vormen daarvan.
In Uden kunnen we dit probleem niet oplossen, maar willen we als gemeenschap onze verantwoordelijkheid nemen. Door het onder de aandacht brengen en stimuleren van eerlijke handel willen we bijdragen aan ontwikkelingsmogelijkheden voor mensen in een achterstandssituatie.
Onregelmatig zetten wij ondernemers en organisaties in het zonnetje die hun steentje bijdragen aan Fairtrade en duurzaamheid en vertellen hun verhaal in het Udens Weekblad.

De pul:
Bij de Pul maken ze sinds 2018 een omslag naar meer duurzaam inkopen en ondernemen, en zo veel mogelijk fairtrade.
Alhoewel het een grote omslag zal zijn, is Directeur Gijs de Louw bezig om afval zoveel mogelijk te beperken en daarnaast zo goed mogelijk te scheiden. De omslag naar ‘geen plastic’ is zo’n enorme verandering. Waar heel Nederland verplicht moet stoppen in 2022, is de Pul nu al anders aan het inkopen.
Het afval van de Pul is een punt waarop grote slagen kunnen worden gemaakt
Ondanks dat er bij de Pul meestal alcoholische of frisse versnaperingen worden gebruikt, kun je er ook een eenvoudig (h)eerlijk kopje koffie of thee bestellen. De koffie wordt gebrouwen door een automaat van Van Tienen en alle warme dranken zijn FairTrade.

Ook bij de Pul worden een flink aantal Global Goals meegepakt :

• Ze hebben dan ook de ambitie, zoveel mogelijk Fairtrade in te kopen
• Ze willen een plasticvrije organisatie worden (rietjes zijn nu van stro)
• Verminderen van het gebruik van gas, werken met groene stroom en investeren in duurzame energie (zonnepanelen)
• Een aanzienlijke bijdrage leveren aan afvalreductie, en die gedachte ook verspreiden in de regio
•Aan de artiesten wordt gevraagd het eten of drinken wat ze graag backstage nuttigen door te geven, zodat er niet teveel hoeft worden ingekocht wat later dan moet worden weggegooid.

Gijs de Louw is dan ook 1 van de ambassadeurs van Fairtrade Uden.
Eentje die met verve zijn organisatie meeneemt in deze ‘duurzame en Fairtrade reis!’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vijf × 3 =