Van 28-08 t/m 18-09 2019 hebben diverse lagere scholen uit de gemeente Uden een indrukwekkende rondleiding gehad van heemkundekring Uden, over aspecten die te maken hadden met de bevrijding van Uden 75 jaar geleden. Tijdens deze rondleiding kregen de klassen een goodiebag met eten waaronder chocolade, die destijds ook door de bevrijders werden uitgedeeld. Maar dan wel in een Fairtrade versie. Ook zat er uitleg bij over hoe belangrijk het kopen van Fairtrade producten is. Wij leven hier in vrijheid maar overzee zijn er heel wat mensen die gevangen zitten in een systeem van armoede omwille van ons.

75 jaar Vrijheid met circulair materiaal door groep 7 en 8 van het Oventje.

Stuk van de uitleg:

Beste Kinderen,

De Chocolade die jullie nu krijgen is fairtrade chocolade.

Wat is Fairtrade chocolade?

Fairtrade Chocolade is Chocolade gemaakt van cacaobonen uit landen over zee.

De mensen die deze cacaobonen kopen en verwerken tot chocolade (ook hagelslag, chocolademelk etc.), hebben een afspraak gemaakt met de boeren en makers. Ze hebben afgesproken dat ze een goede en vaste prijs betalen. Daardoor kunnen de boeren vooruit kijken en investeren in de toekomst. Ook kunnen de kinderen van die boeren allemaal naar school. Dat is zelfs een voorwaarde. Omdat de boeren na kunnen denken over de toekomst kunnen ze op een slimme manier en een gezondere manier hun planten laten groeien. Ze leren ook hoe ze met minder bestrijdingsmiddelen kunnen zorgen voor een goede oogst.

De chocolade die geen Fairtrade keurmerk heeft, zorgt minder goed voor de boer en voor wat hij/zij verdient.

Soms moeten kinderen zelfs de hele dag cacaobonen plukken. Dit kan best nadat ze naar school zijn geweest, maar deze kinderen mogen niet naar school. Ze worden ingezet als slaaf. Ze leren niet lezen of schrijven of andere dingen. En dat willen we met fairtrade voorkomen.

De verschillende Fairtrade keurmerken:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

acht + zestien =